h i r d e t é s

hamoriarpi által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (243)Időben csökkenő Időben csökkenő
hamoriarpi
243 élménybeszámolót írt
243
9 éve tag
2026.02.08. 14:49
Kikockáztam és nekem úgy tűnik, hogy a bal botja beleakadt a kapuba, ami megrotálta a felső testét.
Előzmény: (TZoli 224216)
hamoriarpi
243 élménybeszámolót írt
243
9 éve tag
2026.02.03. 14:09
Leírom, hogy miket vettem, mik nélkülözhetetlenek és mik nélkülözhetőek:

-Satu: Holmenkol Super Pro Plus World Cup Vise 3db-os satu szett. Volt Toko 2db-osom, talp szerinti élezéshez szerintem kevés a grip. Gyémáthoz elég, de köves flat grind tapcsiszolás utáni fájlos talpszög kialakításhoz nincs elég grip, a léc elcsúszik, elcsúszhat. Szerintem alap a 3 db-os satu szett. Ez a kapható egyik csúcs satu. Kompromisszummentes, dönthető, emelhető, minden.

-Vasaló: Holmenkol Racing Waxer. Itt nem próbálkoztam, egyből megvettem a kapható egyik legjobbat. Mikroprocesszor vezérelt hőkontroll, irtó vastag talp. Teljesen stabil hőmérséklet. Ha kihúzod, még 20p múlva is meleg. Ebből lehet, hogy egy kevésbé professzionális is megteszi.

-Holmenkol Rotobrush teljes készlet. Réz, nylon. Rengeteg energiát megspórol egy akkus fúróba befogva. Nélkülözhető. A kézi kefék is jók, csak időd és energiád legyen hozzá.

-Toko Base Brush Oval Horsehair. Ezt jobban szeretem kéziben. Kötelező darab.

-plexi wax scraper mindegy milyen márka. Vannak véknyabbak és vastagabbak. Kinek melyik válik be.

-Scraper élező. Drága és hanyagolható, de egy Base File (panzer fájl vagy ahogy tetszik) mindenképp kell, mert szépen dolgozni csak éles és derékszögű scraperrel lehet.

-Ture Bar. Kötelező eszköz. Ezzel tudod kiértékelni a talp síkságának mértékét. Így tudod, hogy mikor konkáv és mikor konvex a talp és mikor tökéletesen sík és mikor van szükség köves síkracsiszolásra (flat grind).

-Toko WC Base bevel guide. 0.5, 0.7, 1 fok. Több félét is vettem, egyre drágábbakat. Ez vált be. Az állítható pontatlan és karcol. Ha kiragasztod a talpat, azzal növeled a szöget. Szerintem nem szabad kísérletezni ebben.

-Swix World Cup side edge bevel guide. 88 és 87. nekem ez elég. Egyből megvettem a legjobbat. Biztos egy olcsóbb is megteszi. Nem tudom.

-Swix Sidewall Planer. Mindenképp kell, különben nem tudod szabaddá tenni az éledet, mert az oldalfal betakar. Ha növelni akarod a gyári oldalszöget, akkor mindenképp kötelező, mert a fájl nem fog hozzáférni az élhez. Ez egy drága eszköz. Használata gyakorlatot igényel. A vágóeszköz kerek legyen, ha kezdő vagy. A négyzeteset beállítani még nagyobb gyakorlatot igényel. Panzer fájlal (base fájl) ugyanez a feladat gyönyörű szépen elvégezhető, de ehhez még nagyobb gyakorlat kell. (Megy egy kis mersz… Nem árt régi, selejt léceken gyakorolni.) Én már inkább panzer fájlt használok szívesebben.

-Króm fájlok. 13-17 fog/cm. Toko, Holmenkol, Swix, ezek biztosan jók. Én a rövideket szeretem, 13 és 15 fogasom van. A 13-ast talán nem is használtam. 1Db 15-ös rövid fájl elég. Nélkülözhetetlen.

- Gyémánt kövek. Durvától a finomabbak felé. Ebből spec. túl sok félét vettem és csak World Cup vagy Racing besorolásúakat. Azt füllentik, hogy ezek tovább tartanak. Majd meglátjuk. Swix Pro Racing, Toko WC, Holmenkol WC ezek biztosan jók. Szemcsék: 100, 200, 400, 600, 800, 1000, 1200. 3 bőven elég! Ha fájl van előtte, akkor 400, 800, 1200 pl. Ha nincs, mert naponta meghúzod, mert 87 vagy annél kisebb oldalszöggel mész, akkor csak gyémánt is bőven elég, akkor pl. 400, 1000 is jól működik. Egyéni preferencia. 3 db elég. Nem kell ennyit megvenni.
-Ceramic Stone. Sorját lehúzni, de élezni is jó. Itt is van grit érték. 1000 környéke.
- Bronz kefe. Szóra nem érdemes tétel, de kell, fileokat tiszítani.

- fék gumi ugyanúgy szóra nem érdemes tétel, de kell

-Base Cleaner folyadék wax előtt

-Maszkoló szalag, hogy ne legyen waxos a kötés

- SKS Base and Side bevel gauge. Ellenőrzére.

-széles alkoholos filctoll, hogy láthatóvá tedd, hogy hol dolgozik a fájl és lásd, hogy mit csinálsz.

- Gummy Stone. Gumikő. Puhát vennék, amivel kontrolláltan tudsz dolgozni. Elengedhetetlen.

-stb, stb.

Ezek az alap dolgok, amivel el lehet indulni.

Videók:

Ezek régiek, de az öreg elévülhetetlen és zseniális az előadásmódja:

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Majd rájössz, hogy alig változott valami.

A Sidecut összes videója alapmű. Friss, remek, részletekbe menő.:

https://www.youtube.com/@sidecuttuning

Ez a csatorna az összes video ingyenes.

És a legújabb, konzisztensen felépített élezés és waxolás video Graham Lonetto-tól a SWIX key opinion leader-étől. 1 óra 10 perc. Ezt mindenképp többször végig kell nézni. Megállítva, visszatekerve, ízlelgetve. Ez is egy műremek. Van benne marketing, nem is kevés (SWIX), de a részletekbe menő tartalom majd kárpótol!

Remélem tudtam segíteni.
Előzmény: (epc 224156)
hamoriarpi
243 élménybeszámolót írt
243
9 éve tag
2026.02.03. 08:30
Szia!
Én 2 szezonnal ezelőtt kezdtem. Legelőször is abba gondolj bele, hogy szenvedélyesen érdekel-e a téma, mert a financiális oldala a gatyavesztés kategória! Egy olyan felszerelés, amiben megtalálható minden, amire szükséged van 500! eFt! És akkor még asztalod nincs, ami megint egy nagyító nélkül is látható összeg.
Ha erre az a válasz, hogy AKAROM, akkor utána jön az időfaktor és egy olyan hely, amit ki tudsz alakítani "ideális" munkakörnyezetnek.
Vannak kötelezően megnézendő youtube videosorozatok, amit meg KELL nézni éjszakába nyúlóan, mielőtt belekezdesz.
És az egyik legfontosabb, hogy kell egy segítség a telefon végén, mert vannak olyan részletek, amelyek sehol nincsenek kibontva és nagyon fontosak.
Ha így is akarod, akkor teszek fel jó néhány, általam abszolút nélkülözhetetlennek gondolt linket.
Az elmúlt 2 évem éjszakáit bootfitting és kézi szervíz videókkal töltöttem.
h i r d e t é s
hamoriarpi
243 élménybeszámolót írt
243
9 éve tag
2026.01.02. 20:59
Szia!
Az, hogy mit fogsz szeretni és mit nem, az 1 millió dologtól függ.
Kérdés mennyire akarsz benne tudományosan elmerülni és mennyire akarsz próbálgatással közelebb kerülni a megoldáshoz. Előttem többen leírták már a véleményüket és gyakorlatilag mindenkivel egyet tudok érteni (180cm és 80kg-hoz kb. 165-ös SL vagy 165, max 170-es SC léc a megfelelő stb.)
Magának a lécnek is annyi fontos és a használatot befolyásoló paramétere van (aktív élhossz, camber magasság, torziós merevség, hajlítási szilárdság, stb, stb.), ezeken kívül, ami irtó mód befolyásolni tudja egy léc viselkedését az az élszög. Itt főleg a talp szerinti szögre gondolok, ami sokkal jobban számít, mint az oldal szerinti.

Egy sokat használt és nagyon régen nem flatre csiszolt léc tap szerinti szöge 2 fok is lehet, vagy annál több is. Nagyon könnyű lesz vele síelni, de ívet nem fogsz vele húzni. Ugyanaz a léc kap egy köves síkolást és egy kézi 0,5 fokot + egy 3 oldal szerintit letörés nélkül és csodát lát az ember.
Következő dolog az általad próbált sí magszerkezetének állapota/"fáradt volta".

A másik dolog amit szintén említettek már az a sítudás helyes megbecslése a megfelelő léc kiválasztásához, ami a sí minden paraméterét érinti.

Hosszú időn keresztül azt gondoltam, hogy haladó vagyok, mert kb. mindenhonnan lejövök. Az utóbbi években, hogy tényleg minden mozdulatra és és minden terhelésváltásra figyelek, már biztosan tudom, hogy ugyanolyan középhaladó vagyok, mint a sielők 90%-a.
Ahogy Marky és Gabóca is írja, a márkafüggetlen tesztelést ajánlom leginkább.

Iránymutatásnak nagyon jók a Skiessentials összehasonlító tesztek pl. (2025 Men's 65 to 75 mm pl.) vagy a Soothski Comparator is szuper ha van benne olyan léc, amit töviről hegyire ismersz és tudsz mihez viszonyítani, de ebben is el kell kicsit merülni műszakilag, hogy tudja az ember dekódolni az adathalmazt.

Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy mindenképp elbizonytalanítsalak, hogy ha 1 pár lécet tartasz, akkor én 80 környéki derekút vennék. Átlag sípálya délután már abszolút nem a 65-ös sí kedvence.
A mindenevő lécem egy Fischer RC ONE 82 GT. Kifejezetten merev léc (215/123 Nm2 hajlító/torzós).

Sok sikert, jó próbálgatást!
Előzmény: (DrDobos 223704)
hamoriarpi
243 élménybeszámolót írt
243
9 éve tag
Topik: Síkötés
2025.12.28. 19:46
Eszembe jutott még valami és megnéztem, mert mindkettő van itthon.

Hivatalos Snolli Special Ski Binding Glue. 100g.
Összetétele: 5-klór-2-metil-2H-izotiazol-3 és 2-metil-2H-izotiazol-3 3:1 arányú elegye.

Pattex Wood Express Faragasztó. 75g.
Összetétele: 5-klór-2-metil-2H-izotiazol-3 és 2-metil-2H-izotiazol-3 3:1 arányú elegye.

Az utóbbi a Praktikerben 1749Ft.
Előzmény: (lroberto 223580)
hamoriarpi
243 élménybeszámolót írt
243
9 éve tag
2025.12.28. 10:04
A megszólítottság nyomán.
Nyilván azért szerepel a vízzáró ragasztás minden felszerelési manualban, és azért gyárt megannyi - csak síszervíz termékeket gyártó cég vízzáró ragasztót, mert tilos használni. Hát persze.
Sőt! Elméleti-logikai síkon sem lehet belátni, hogy ha a csavar mellett bejut a víz, akkor ott megfagyva (meg fog fagyni) elkezdi a rétegeket szétfeszítve delaminálni a lécet.
Ezek tények. Technológia.
Elengedtem.
Reménytelen.
Előzmény: (WéberF 223618)
hamoriarpi
243 élménybeszámolót írt
243
9 éve tag
2025.12.26. 18:54
Úgy már bűnlajstrom. :)
Előzmény: (Bélapó 223606)
hamoriarpi
243 élménybeszámolót írt
243
9 éve tag
2025.12.24. 13:40
Üdv!
Első körben nézz meg nagyon sok youtube videót a buktatókról.
Második körben fúrj meg 1-2 dióverőt, hogy érezd meg a folyamatot.
Őrült sok ponton el lehet rontani a dolgot.
Én az svg fileokat víztiszta, öntapadós fóliára szoktam nyomtattatni. Felhívom a figyelmed és a nyomda figyelmét az 1:1 méretarány többszöri ellenőrzésére.
Lécközépvonal hosszirányú és keresztirányú (sokszor adott) kiszerkesztése.
Hosszirányú középvonal kiszerkesztéséhez eszköz kell. A középvonal sokszor nem esik mm-re egybe a topsheet közepével. A lécközép az élek közötti szakasz felezése.
Demo kötés vagy fix? Ha fix, akkor a sablon a saját bakancs BSL-jének megfelelő?
Mount point centrális? +1?-1?
Ha csak ragasztott a sablon és nincs drill guide, akkor mindenképp pontozni kell, mert el fog mászni a fúró.
Állványos fúró nem szükséges, de speciális, drill stopos fúró igen! Ezzel mélységet nem tudsz téveszteni. Van a lécben titanal erősítés? Ez a fúrószár kiválasztásához kell. 3.6 vagy 4.1?
Furattisztítás porszívóval! A ragasztó a víz behatolását hivatott meggátolni és nincs kötőerő növelő szerepe! Pattex faipari ragasztó vagy pl. Snolli ragasztó jó. Fehér, tejszerű. Mennyiségre figyelni, mert feltorlódik és púpos lesz a PTEX.
Csavarbehajtás KÉZZEL és nem elektromos csavarbehajtóval, mert meg fogod tekerni a csavart a furatban. Megfelelő bit használata! Amibe PH3 kell, abba PH3-at kell használni!
Végnyomaték max. 4Nm!
Visszatérek oda, hogy nézzél végig annyi youtube videót, amennyit tudsz! Sok buktató van.
https://www.snoli.com/en/produkt/snoli-binding-drill-bit/
Ebből a megfelelő nélkül ne kezdj hozzá!!! Bármilyen csavaros mélységhatárolód van! Csak ezzel lesz pontos a furatod!
Előzmény: (lroberto 223570)
hamoriarpi
243 élménybeszámolót írt
243
9 éve tag
2025.11.06. 20:12
Ez az egyetlen igazi kikapcsolódásom. Ha kell, akkor majd Japánba vagy Norvégiába vagy bárhová utazom miatta és spórolok máson.
A gyermekemmel oktató foglalkozik minden télen. Nem vagyok hajlandó olyan dolgokon keseregni, ami jelenleg bőven megoldható.
Ésszel kell foglalni. Ennyi.
Előzmény: (TZoli 223294)
hamoriarpi
243 élménybeszámolót írt
243
9 éve tag
2025.10.30. 17:16
Nem tudok róla, hogy lenne kint magyar síoktató folyamatosan (ez gyakorlatilag semmit nem jelent), viszont az egyik helyi síiskola szuper jó. Angolul tudni kell hozzá. Feleségem az 1 hetes tanfolyam alatt igen nagyot lépett előre.
https://www.maestridiscilivigno.it
hamoriarpi
243 élménybeszámolót írt
243
9 éve tag
Topik: Obertauern
2025.07.11. 19:09
Nagyon szépen köszönöm a kimerítő és részben a sejtésemet megerősítő választ!
Előzmény: (D.Dani 223059)
hamoriarpi
243 élménybeszámolót írt
243
9 éve tag
2025.07.01. 15:12
Sziasztok!
Tavalyi zillertali látogatásunkkor annyira megtetszett a hely, hogy családdal is visszamennék.
Helyismeret híján itt várok ajánlásokat olyan finkenbergi appartmanházakra, amelyek ajtajában áll meg a busz és egy métert nem kell gyalogolni.
A Patscheider apartmanház maximálisan bevált, de autós.
Köszönöm előre is.
Vágom a centit, számolom a napokat.
hamoriarpi
243 élménybeszámolót írt
243
9 éve tag
Topik: Obertauern
2025.04.23. 19:22
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy tömeg szempontjából március első hetében Obertauern vagy Obergurgl veszélyesebb?
Köszönöm
hamoriarpi
243 élménybeszámolót írt
243
9 éve tag
2025.03.29. 11:15

Skiessentials Jeff és Bob kb összes megjelenő videóját megnézem. Verhetetlenek síléc tesztelés témában. Én a Black Crows Captist próbáltam, nekem túl puha volt és nagyon farolós, természetesen cserébe nagyon játékos és azonnal reagált minden gondolatra. Még sem az én világom. Elengedtem.
90-es derék off-piste szerintem nagyon határeset. Próbálgass szerintem külföldi kölcsönzőkben, ahol befizetsz egy nagyobb összeget és cserélgetheted kedvedre.
Amit még szeretnék mondani: főleg ebben a kategóriában. Look Pivot kötés mindenképp és platformos, Demo kötést semmiképp. Elveszi az életet a lécből.
Előzmény: (Bazs 222963)
hamoriarpi
243 élménybeszámolót írt
243
9 éve tag
2025.02.02. 17:59
Tökéletesen egyetértek.
Előzmény: (gaboca 222471)
hamoriarpi
243 élménybeszámolót írt
243
9 éve tag
2025.01.30. 20:15
10-kor már a capuccinot kell szürcsölni a középállomáson a panoráma étteremben az ablak melletti sorban kifelé bámulva, merengve az élet szépségein. ;)
Előzmény: (D.Dani 222448)
hamoriarpi
243 élménybeszámolót írt
243
9 éve tag
2025.01.30. 20:10
Pontosan.
Előzmény: (bongi 222445)
hamoriarpi
243 élménybeszámolót írt
243
9 éve tag
2025.01.29. 08:45
Szia!
Szombaton eleve nem tudsz ott lenni, mert Te is turnust váltasz! ;)
Marmoladara akkor kell menni, amikor tiszta az idő. Mással ne fogalkozz. Tej ködben kevesen vannak, de félelmetes. Tiszta időben sokan lesznek. Nem tudsz mit csinálni vele. A Sella kör nekem csak a kipipálásig volt élmény. Azokon a pályákon lényegesen többen vannak, mint az összes többin. Túl mainstream. :D
Előzmény: (D.Dani 222412)
hamoriarpi
243 élménybeszámolót írt
243
9 éve tag
2025.01.09. 14:04
Szia!
A top ruháikban Dermizax membrán van, aminél szerintem nem kell jobb. Techinkailag biztosan ott vannak ezek a ruhák. Tartósság tekintetében nincs infóm.
Előzmény: (Gina75 221763)
hamoriarpi
243 élménybeszámolót írt
243
9 éve tag
2024.12.23. 13:43
Köszönöm szépen, erre én is gondoltam. Ebben a szezonban a maradék mindkét sítábor ski in-ski out-os lesz, úgyhogy a nyáron kell erre megoldást találnom.
Ha nincs ez a hintertuxi besíelés, akkor elő sem jön a probléma, mert általában ragaszkodni szoktam a teraszról a pályára ugrok lehetőséghez, de ez nem mindenhol megfizethető számomra és még ki tudja mit hoz a jövő, amikor 2500m-en lesz a hóhatár...
Ez a bakancs felhúzás dolog a mínuszban viszont rém kellemetlen. Első szezonomat nyomom downsizingolt bakancsban, ami egyrészt őrületesen jó és soha nem tapasztalt direkt irányíthatóságot biztosít, másrészt a BOA, a kisebb méret és a 130-as poliuretán héj azért rejteget kihívásokat felhúzáskor. Valamit valamiért cserébe.
Előzmény: (nimbus2 221966)
következőutolsó
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
INGYENES TANÁCSADÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS 10% KEDVEZMÉNNYEL
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE